Je woning verhuren: zo doe je dat

Hoera, je hebt de knoop doorgehakt. Dat eigen vakantiehuis in Noorwegen komt er! Nu de praktische kanten nog. De verhuur bijvoorbeeld, zodat je kostenneutraal van je vakantiewoning kunt genieten. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Portula helpt je daar graag bij en laat ervaringsdeskundigen Noortje en Leontien aan het woord.

Noortje: het hele jaar door verhuur

Het Noorse vakantiehuis van Noortje is in mei 2016 opgeleverd. Over de verhuur vertelt ze: “Wij bieden onze vakantiewoning zelf aan voor de verhuur. Dat doen we via Airbnb en Finn.no. Verhuren kan eigenlijk het hele jaar door, omdat zowel de zomerperiode als het skiseizoen hoogseizoen zijn. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om de kosten van onze woning terug te verdienen.”

Leontien: in de vakanties genieten we zelf

Leontien doet het anders: “Wij verhuren ons vakantiehuis op dit moment alleen maar aan vrienden. We werken op een school en in de vakanties, als de vraag naar verhuur het grootst is, willen we graag zelf van onze vakantiewoning genieten! Als we met pensioen gaan, hebben we natuurlijk vaker de gelegenheid om naar Noorwegen te gaan wanneer wij dat willen. Dat biedt dan ook meer mogelijkheden om de woning in de vakanties te verhuren aan vrienden en kennissen.”

Even praktisch: over de schoonmaak

Een van de dingen waarmee je rekening moet houden als je een vakantiewoning gaat verhuren, is de schoonmaak die daarbij komt kijken. Ook dat pakken Noortje en Leontien anders aan. Leontien vertelt: “We houden ons vakantiehuis keurig netjes. Elke keer als we vertrekken, zijn we zeker een dag bezig om alles piekfijn in orde te brengen. Zo is het huis altijd klaar om gasten te ontvangen.”

Noortje heeft ervoor gekozen om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. Dat maakt de woning voordat de gasten aankomen van top tot teen schoon. Deze schoonmaak is standaard bij het huren van de vakantiewoning en gasten betalen er ook voor. Op die manier hebben ze het voordeel dat ze altijd in een schoon en fris huis aankomen en hoeven ze bij vertrek niet schoon te maken.”

Vragen? Portula weet raad!

Zo zie je maar: niet alleen de locatie en de inrichting van je vakantiehuis in Noorwegen kun je helemaal zelf bepalen, maar ook hoe je de eventuele verhuur wilt regelen. Heb je nog meer praktische vragen? Neem dan contact op met Portula. Daar zitten Erik en Werner als ervaringsdeskundigen ten top voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.