Tips en ervaringen van Noortje en Leontien

De voorbereiding van Noortje en Leontien

Noortje en Leontien kunnen zich allebei nog heel goed herinneren hoe het was om te bedenken hoe hun vakantiewoning eruit moest zien en waar hij moest komen te staan. Noortje vertelt: “Het leuke van laten bouwen van een vakantiewoning met Portula is dat je heel vrij bent in het ontwerp. Je kunt zelf de indeling en materialen bepalen, zodat alles helemaal naar wens wordt.”

Voor Leontien en haar man Cees was het vinden van de perfecte locatie het belangrijkst. “Erik van Portula hielp daar geweldig mee. Hij reed ons naar verschillende plekken, die we dan samen bekeken. Dat was een hele belevenis! Erik weet prachtige bouwlocaties te vinden in Vrådal en op andere plekken in Noorwegen. Zelf hadden we die locaties hoogstwaarschijnlijk nooit gevonden. Het was zo fijn dat Erik daar alle tijd voor nam – net als voor alle gesprekken over hoe het huis eruit moest zien. Cees had nogal wat speciale wensen, maar Erik luisterde onvermoeibaar. Hij had altijd wel een oplossing of suggestie achter de hand. Erik en Adla leveren in dit opzicht een geweldige service voor mensen die graag een vakantiewoning in Noorwegen willen, maar niet goed weten hoe ze dat moeten aanpakken.”

Koffie drinken op de bouwplaats

Toen het huis eenmaal werd gebouwd, gingen Leontien en Cees regelmatig kijken. Ze voelden zich altijd welkom op de bouwplek, waar ze met eigen ogen konden zien hoe Marek en Pawel bezig waren en hoe hun huis vorderde. Ze vonden het elke keer weer een feest om al dat vakwerk te bekijken en al die kopjes koffie en Noorse broodjes op de bouwplek waren onvergetelijk gezellig. Zoals zo vaak bij bouwprojecten duurde de bouw wel wat langer dan ze aanvankelijk dachten. Maar daar waren ze op voorbereid en deels zelf schuldig aan, geeft Leontien toe.

Bij Noortje ging het allemaal heel snel: in mei 2015 begon haar zoektocht naar een geschikte kavel en in mei 2016 werd het huis opgeleverd. Bij het bouwproces viel haar naast het voorspoedige verloop vooral op dat er zoveel aandacht was voor de details.

Genieten van de Noorse natuur

Inmiddels genieten Leontien en Noortje met volle teugen van hun vakantiehuizen in Noorwegen. Noortje vertelt enthousiast: “We hebben een fijn huis in een fantastische omgeving. Noorwegen is een prachtig en afwisselend land, met bergen en dalen, watervallen en meren. Door het noordelijke klimaat is Noorwegen in de zomer compleet anders dan in de winter. In de zomer zijn er rustige strandjes, gaan we wandelen in de bergen of varen we met de kano. ‘s Winters gaan we skiën en langlaufen.”

Ook Leontien trekt er veel op uit. “Winter in Noorwegen is heel sfeervol, ook omdat bij ons huis in de bergen meestal vroeger en meer sneeuw ligt dan in het dal. Af en toe maken we gebruik van de rustige skipiste in de buurt, die meestal vanaf half december tot en met Pasen open is. En er wordt veel gelanglauft als er sneeuw ligt.”

Maar ook in de zomermaanden zijn Leontien en Cees veel te vinden in de Noorse natuur: “We genieten enorm van de stilte en het uitzicht. We zijn veel buiten en voelen ons echt één met de natuur. In het begin bleven we vooral in en om onze vakantiewoning, maar nu verkennen we steeds meer de omgeving. Dan maken we mooie wandelingen en ontdekken we plekjes waar je kunt picknicken en vuurtjes kunt stoken om op te koken. Verder hebben we een bootje waarmee we het meer op kunnen en Cees heeft een elektrische mountainbike, zodat hij ook langere afstanden kan fietsen.”

Zowel Noortje als Leontien kijk dus met plezier terug op de ontwikkeling en bouw van hun huis in Noorwegen. En dat ze nu van het resultaat genieten, straalt wel af van hun enthousiaste verhalen!