Jan Vayne: “We hadden direct een klik”

Jan Vayne en zijn vriendin Marije waren al een tijdje aan het dromen over een vakantiewoning in het buitenland. “We houden van sneeuw en zon, dus het liefst een plek waar beiden samenkomen en er bovendien sprake is van een stabiele economische- en geopolitieke situatie. Daarnaast moest het een land zijn, waar we snel kunnen zijn als we er naartoe willen. Al vrij snel kwam Noorwegen ter sprake.”

Gezond land
“Van Noorwegen wisten we dat het een gezond land is dat zich zelfstandig opstelt en zich niet isoleert. Vooral de rust sprak ons aan, maar ook de stabiliteit, zuiverheid en schoonheid van het land. Het is heel inspirerend om te zien hoe Noren omgaan met hun energie en met de natuur. De keuze voor Noorwegen was dus snel gemaakt.”

Persoonlijke klik
Maar waar begin je dan? Een zoektocht op Google bracht hen bij Portula. Er volgde een kennismaking met Erik en Werner en dat voelde gelijk goed. Vervolgens zijn we vier dagen met elkaar op pad geweest in Noorwegen om verschillende kavels en woningen te bekijken.”

Een eigen plek
“We hebben allebei andere wensen, dus dan is het zoeken naar iets waar je allebei gelukkig van wordt. Daarom besloten we zelf een vakantiewoning te laten bouwen. Voor Marije is het vooral belangrijk om een plek te hebben waar ze haar eigen spullen heeft, zodat ze niet elke keer alles hoeft te verhuizen. Ik wil graag een huis met één grote ruimte, Marije houdt meer van kleine hoekjes.”

Kneuterigheid
“Het was heel fijn dat Werner ons in Noorwegen begeleidde met de stappen die we moesten nemen. Zo moesten we naar een Noorse bank om onze paspoorten te laten ‘bevestigen’ en werd hiermee de eerste stap gezet naar het benodigde Noorse D-nummer. De bank was alleen tussen 10 en 14 uur open; heel kneuterig. Portula had hier duidelijk ervaring mee, dat gaf ons een vertrouwd gevoel.”

Locaties bekeken
“Tijdens die dagen hebben we verschillende kavels en bouwprojecten bekeken. De eerste plek was aan een meer, de tweede plek op een berg en de derde bij een skipiste. We verkenden de omgeving en ontdekten wat er zoal in de buurt te doen was. Van bos tot skipiste, van supermarkt tot kroegje.”

Proefslapen op een berg
“Het mooie was dat we tijdens die dagen konden proefslapen in een vakantievilla in een door Portula gebouwde woning om sfeer te proeven. We sliepen op de berg waar we uiteindelijk ook een kavel hebben gekocht. Het huis was luxe en super comfortabel. Geweldig om te ervaren hoe je ‘s ochtends wakker wordt in je toekomstige vakantiewoning. Het eerste wat we zagen waren sporen van een eland!”

Zuidoost Noorwegen
“Op advies van Werner hebben we gekozen voor zuidoost Noorwegen. Hier heb je vier seizoenen, een sub-landklimaat, weinig regen, je kunt er varen en skiën en je zit dichtbij de grote steden. Daarnaast kun je binnen anderhalf uur naar de zuidkust rijden. Daar tref je de Noorse ‘drukte’; met berenvellen en vuurtjes samen bier drinken”, lacht Jan.

De allermooiste plek
“Het belangrijkste is om de juiste kavel te vinden, want je zit met een bestemmingsplan”, legt Werner van Portula uit. “Puur op buikgevoel had ik vooraf dit kavel voor Jan en Marije uitgekozen. Fijn aan het meer, dichtbij het knusse dorp en op loopafstand van de supermarkt. Binnen 10 minuten ben je op de skipiste.” Jan en Marije waren direct verliefd: “Dit kavel sprong er echt uit. Dit was voor ons de allermooiste plek!”

Bouwrijp maken
Momenteel wordt de kavel bouwrijp gemaakt. Gemiddeld zitten er zo’n 7 tot 9 maanden tussen de kavelkeuze en het bouwen van het huis. De vakantiewoning van Jan en Marije zal in medio 2023 klaar zijn. “Op dit moment zijn we met Werner en Wessel de laatste hand aan het leggen van het door ons gekozen type Fiskebekk. Daarbij kijken we naar wat er het beste bij onze plek past en naar het prijs- en rendementsverschil. Daarbij kijken we onder andere of er 1 of 2 gezinnen in de woning kunnen verblijven.”

Zakelijk oogpunt
“De keuze voor het type woning maken we naast onze persoonlijke voorkeur ook vanuit zakelijk oogpunt. Uiteindelijk moet het rendement gaan opleveren. Na zo’n 8 weken verhuur hebben we de kosten er al uit en dat is een geruststellende gedachte”.

Verhuren via Portula
“Ons plan is om zo’n vier keer per jaar twee weken in Noorwegen te zijn”, vertelt Jan. “De overige tijd gaan we het dus verhuren. Ook dat besteden we uit aan Portula (Fjord Rentals). Die lokale aanwezigheid bij verhuur is superfijn.” Maar eerst moet het huis klaar. “Als de bouw van start gaat krijgen we elke twee weken een foto-update van de stand van zaken. Zelfs foto’s vanuit een drone. Fantastisch om zo op afstand het proces te volgen! Ik sluit niet uit dat we in de toekomst misschien nog wel een tweede huis daar gaan kopen.”